Amestec de plante pentru cei înțepați
===================================
Având în vedere faptul că mai mulți oameni m-au întrebat ce plante medicinale ar putea ajuta persoanele înțepate, vreau să vă las în cele ce urmează rețeta la care lucrez de doi ani și la care m-am oprit în momentul de față. Este perfectibilă, motiv pentru care rog persoanele competente (medici, chimiști, fitoterapeuți) să vină cu propriile lor completări.
Compușii fitochimici care stau la baza amestecului, sunt: fenil propanoide (pentru efectul antimutagenic), suramina (ca antiparazitar), cumarine (anticoagulant, pentru prevenirea trombemboliilor), triterpene pentaciclice (pentru creșterea sintezei de colagen solubil), hiperozide, polizaharide si acizi fenolici pentru regenerare celulară și producerea de colagen, flavonoide și triterpene pentru stimularea sistemului imunitar. La asta se adaugă infuzia de păpădie, ca detoxifiant, hepatoprotector și regulator al tensiunii arteriale.
În concluzie, amestecul de plante la care mă refer, arată acum astfel:
- cuișoare (antimutagenic)
- ace de pin sau de brad (antiparazitar)
- sulfină (anticoagulant)
- păducel frunze și flori (pentru creșterea sintezei de colagen solubil)
- gălbenele (pentru stimularea sistemului imunitar și producerea de colagen)
- păpădie (detoxifiant, hepatoprotector, regulator al tensiunii arteriale)
Proporțiile sunt ajustabile, în funcție de necesitățile fiecăruia. Ca punct de plecare, propun următoarele proporții:
- cuișoare 10%
- ace de pin sau de brad 30%
- sulfină 30%
- păducel frunze și flori 15%
- gălbenele 15%
Explicația procentajului, pentru fitoterapeuți: acele de pin și sulfina sunt puse ca plante pivot în proporții egale pentru potențare și pentru sporirea eficacității, iar cuișoarele joacă rol principal de plantă concurențială, deși procentul folosit este simțitor mai mic decât stabilește regula generală de alcătuire a amestecurilor. Este fix pe nivelul de influență (5%) față de procentul folosit de plantele de fond, distribuite în mod egal în amestec pentru a produce o contraparte suficientă pentru plantele pivot, astfel încât să se declanșeze procesul concurențial de o parte și de alta a spațiului de lucru. Așadar, avem 30:30 la plante pivot, 15:15 la plantele de fond și 10% plantă concurențială. Motivul pentru care am ales așa, este cel legat de puterea mare (și intruzivă) a cuișoarelor, care ar tinde să diminueze din cea a plantelor pivot, eclipsând eficacitatea plantelor de fond. Și-apoi este și cel legat de gust, având în vedere faptul că mulți oameni refuză amestecurile atunci când devin prea iuți.
Ceaiul de păpădie se face din 3 linguri la 1,5l apă (20min la infuzat) și se consumă pe parcursul zilei. Dacă nu doriți o discuție în spațiul public și aveți studii proprii care pot completa (sau înlocui) cele de mai sus, mă puteți contacta pe telegram pentru un schimb de idei.
Deocamdată, puteți folosi combinația propusă, fie sub formă de pulbere sublinguală (3lingurițe/zi) înainte de masă, fie sub formă de infuzie (3 căni pe zi din 1linguriță cu vârf amestec la 220ml apă clocotită, 15min la infuzat), la care se poate adăuga și 1lingură de păpădie (partea aeriană) la cei 220-250ml apă. Se ține tratament o lună, cu 10 zile de pauză, timp de 3-6 luni, apoi se fac analize.
* Cei care au terminat cursurile de fitoterapie de anul trecut, sunt invitați să-și spună punctul de vedere. Aici sau pe canalul nostru de telegram (sau dacă nu sunteți pe telegram, îmi puteți scrie prin e-mail la braniplant@gmail.com)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu