ADUCETI VA AMINTE CUM SE TRAIA
Acum 80 de ani, când nu era curent electric, bunicile noastre găteau aproape zilnic. 1-0 pentru ei: mâncau proaspăt. Ce rămânea seara se ducea în beci, la rece. În timpul verii tăiau o găină sâmbăta din care făceau câteva feluri de mâncare care să fie pentru duminică și maxim luni. Miercurea și vinerea erau zile sfinte de post. Marțea și joia, în lipsa cărnii, se delectau cu brânză și ouă pe lângă legume. "Dulcele" era iarna câte o plăcintă iar vara clătite cu minunata dulceață de casă. În rest fructe... la greu. Toate posturile de peste an erau ținute cu strictețe. Nu știau ei de mezeluri sau brânză topită, singurele "conserve" fiind carnea la garniță, slanina afumată, murăturile și compoturile. Și au trăit sănătoși până la 98 de ani. Și au murit de bătrânețe, lin și discret, fără să se chinuiască.
Constanta Manole
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu